پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
کد خبر: 311590
۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۰۵:۵۰

رییس کنگره ملی حکیم طهران از برگزاری پیش همایش مربوط به این حکیم بزرگوار در خردادماه سال جاری خبر داد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین ابراهیم فیاضی ظهر امروز طی سخنانی در دیدار اعضای ستاد برگزاری این کنگره با آیت الله مصباح یزدی اظهار داشت: به لطف الهی فعالیت رسمی ستاد برگزاری کنگره هفته پیش کارش را آغاز کرده که در همین راستا کمیته های علمی، احیای آثار و کمیته اجرایی، کارهای خود را آغاز کرده اند.

وی گفت: امیدواریم بتوانیم به کمک الهی و تلاش دوستان آثار بزرگ و ارزشمند این حکیم وارسته را به بهترین شکل ممکن به مجامع علمی کشور عرضه و معرفی کنیم.

رییس مرکز تخصصی فلسفه حوزه علمیه قم با اشاره به همکاری بیش از 17 مرکز معتبر علمی با این کنگره ابراز داشت: یکی از این مراکز پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است که رسالت احیای آثار حکیم طهران را بر عهده گرفته اند.

وی همچنین به محورهای فراخوان مقالات اشاره کرد و گفت: شخصیت‌شناسی حکیم تهران، معرفی حوزه حِکمی طهران، تحلیل آرا و اندیشه های ایشان و نیز بررسی آثار ، مباحث تطبیقی میان ایشان با حکمای بزرگ دیگر و ... از جمله این محورها می باشد.

*آشنایی با حکیم طهرانی

حوزه حکمی و فلسفی تهران در سال 1237 هجری قمری با محوریت ملاعبدالله زنوزی (متوفای 1257) آغاز گردید و در دورة چهل ساله تدریس حکیم مؤسس آقا علی مدرس زنوزی (طهرانی متوفای 1307) به اوج شکوفایی و عظمت خود رسید.

دورانی که شاهد حضور بزرگانی چون میرزا ابوالحسن جلوه (متوفای 1314 ق) و آقا محمدرضا قمشه‌ای (متوفای 1306) بوده است. حکیم مؤسّس آقا علی مدرس طهرانی فرزند برومند حکیم ملاعبدالله زنوزی در ذی القعده در سال 1234 هجری قمری (برابر 1197 هجری شمسی و 1818 میلادی) در اصفهان دیده به جهان گشود.

از اساتید بزرگی چون والد معظم خود، میرزا حسن نوری، سیّد رضی لاریجانی، ملّا محمّد جعفر لاهیجی در اصفهان و به ویژه حکیم معظم ملا آقا قزوینی در قزوین کسب فیض نمود. علاوه بر حکمت و فلسفه، مراحل عالی فقه و اصول را از محضر میرزا حسن آشتیانی بهره‌مند گردید.

در حدود سال 1267 قمری رحل اقامت در طهران افکند و از این هنگام تا پایان عمر شریفش (1307 ه‍ ق) در حدود چهل سال در مدارس مختلف و به ویژه مدرسه عالی سپهسالار (شهید مطهری فعلی) به تدریس معقول و منقول پرداخت. علاوه بر ابوابی از فقه، در زمینه فلسفه متون رایج همچون اسفار و المبدأ و المعاد، شرح الهدایة الاثیریة و الشواهد الربوبیة، الهیات شفا و شرح حکمة الاشراق را تدریس نمود و فاخرترین محفل مباحث عقلی را در آن روزگار تحقّق بخشید.

از جمله مشهورترین تلامیذ آن حکیم می‌توان از میرزا محمد باقر اصطهباناتی (استاد حکمت مرحوم محقق اصفهانی)، میرزا حسن کرمانشاهی، میرزا هاشم اشکوری و میرزا علی اکبر حکمی یزدی نام برد. علاوه بر مقامات علمی،‌ مکارم و اخلاق، تواضع، ورع و تقوای ایشان مشهور و مسلّم بین الاعلام و الانام بوده است و حتی برخی، او را در دقّت و ژرفنگری بر حکیم سبزواری(ره) ترجیح می‌دهند.

آقاعلی مدرّس سرانجام در شب شنبه 17 ذی القعده 1307(مطابق با 1268 شمسی و 1889 میلادی) به رحمت ایزدی پیوست.

شاید مهمترین ویژگی اندیشه متعالی وی علاوه بر احاطه بر مبانی حکمی، تصرّف وی در مبانی و ارایه تقریرهای تازه از اصول حکمت صدرایی و طرح نقدهای حکیمانه و ابداع دیدگاه‌های نوین در چندین مسأله فلسفی باشد.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha